SÄ… smaczne, delikatne i aromatyczne. Super danie na obiad.
Składniki na ciasto:
MÄ…ka pszenna 3 szklanki
Woda ciepła ¾ szklanki
Szczypta soli
Składniki na farsz:
Grzyby suszone 15 dag
Seler naciowy 3 Å‚odygi
Cebula biała 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny do smaku
Bułka tarta 1 łyżka
Olej
Wykonanie farszu:
Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować i zmielić z cebulą i selerem. Dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny i olejem, po czym dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Mąkę wymieszać z solą i stale mieszając dodawać powoli wodę aż do zgęstnienia ciasta. Dokładnie wyrobić ręką, ciasto przelożyć na stolnicę wysypaną mąką, cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu, zlepiać pierożki i układać partiami w garnku na parze wypełnionym ¾ objętości gotującej się wody. Przykryć szczelnie pokrywką i gotować około 15 minut.
Fantastyczne. Uwielbiam wszystko z pary. Smakuje o wiele lepiej niż z wody.
OdpowiedzUsuń