Gołąbki ziemniaczane pieczone na kapuście kiszonej

Staropolski  przepis na smaczne, zdrowe i tanie gołąbki na obiad. Robiły je bardzo często nasze babcie w czasach powojennych. Najbardziej smakowały pieczone w piecu chlebowym


Składniki:

Kapusta włoska 1 główka
Kasza gryczana ½ kg
Cebula biała 5 szt.
Ziemniaki 6 szt. duże
Kapusta kiszona ½ kg
Masło 1 łyżka
Sól i pieprz do smaku
Tłuszcz do polania gołąbków

Wykonanie:

Kapustę oczyścić, sparzyć wrzątkiem i oddzielić liście po czym ściąć nerwy. Kaszę ugotować z dodatkiem soli. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć sok i wymieszać z kaszą, cebulą, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką farsz na przygotowane liście, zwinąć w gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, położyć na dno połowę kapusty kiszonej, a na niej ułożyć gołąbki. Obłożyć resztą kapusty, skropić tłuszczem, lekko posolić i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz