Jajka z czerwonej marynaty

Aromatyczne i smaczne jajka na stół świąteczny.

Składniki:

Buraczki czerwone małe 1 kg
Jajka ugotowane na twardo 8 szt.

Składniki na marynatę:

Ocet 1 ½ szklanki
Woda 1 ½ szklanki
Cukier ½ szklanki
Listek laurowy 1 szt.
Ziele angielskie kilka ziarenek
Goździki 1 łyżeczka
Imbir mielony ½ Å‚yżeczki
Kminek ½ Å‚yżeczki
Sól 1 łyżeczka

Wykonanie:

Buraki ugotować, wystudzić i obrać ze skórki, wÅ‚ożyć do dużego sÅ‚oja. Do garnka wlać wodÄ™, ocet i wrzucić pozostaÅ‚e skÅ‚adniki na marynatÄ™. Mieszać do rozpuszczenia cukru i gotować powali przez 5 minut, po czym zalać buraki ciepÅ‚Ä… zalewÄ…. Po caÅ‚kowitym ostudzeniu zalewy, wÅ‚ożyć jajka, przykryć i wstawić do lodówki. Po 2-3 dniach wyjąć  jajka z zalewy, sÄ… już gotowe do spożycia, można je przechowywać w lodówce do tygodnia.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: