Jajka Wielkanocne z nadzieniem orzechowym

Jajka na śniadanie wielkanocne podane inaczej. Są smaczne i aromatyczne, warto je przygotować.

Składniki:

Majonez 3 łyżki
Chrzan tarty
Jajka 6 szt.
Musztarda 2 łyżki
Boczek 15 dag
Orzechy włoskie 5 dag
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki

Wykonanie:

Jajka włożyć do zimnej wody i gotować przez 12 minut, po czym zdjąć z ognia i zalać zimną wodą. Następnie jajka obrać, przekroić wzdłuż i wybrać żółtka. Żółtka przetrzeć przez sito do miski. Orzechy zmiksować, wymieszać z żółtkami, majonezem, musztardą i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Plastry boczku wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uprażyć w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 200 stopni, następnie pokruszyć na małe kawałki. Do połówek jajek nałożyć przygotowany farsz, posypać pokruszonym boczkiem, ozdobić chrzanem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz