Kopytka z papryką

Moje kopytka na inny sposób. Są smaczne, aromatyczne i tanie w wykonaniu.

Składniki:

70 dag ziemniaków
1 ¼  szklanki mąki pszennej
1 czerwona papryka świeża
2 białe cebule
1 jajko
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
masło
bułka tarta 

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić razem z obraną cebulą i przysmażyć na oleju. Wystudzone ziemniaki obrać, zmielić, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku oraz odciśniętą z tłuszczu paprykę i cebulę. Wyrobić ciasto ręką, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować wałek i pokroić ukośnie. Wrzucać na posolony wrzątek i ugotować około 7 minut. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz