Mój kolejny eksperyment w kuchni, kurczaczek jest niesamowicie smaczny. Jeszcze bardziej smakuje w połączeniu z frytkami i surówką z czerwonych buraczków.
Składniki:
Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt.
Pieczarki 3 szt.
Cebula biała ½ szt.
Papryka czerwona świeża ¼ szt.
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Ser żółty starty 2-3 łyżki
Bułka tarta do panierki
Kardamon mielony do smaku
Jajko 1 szt.
Wykonanie:
Fileta opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie maczać w rozmąconym jajku wymieszanym z kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz