Klopsiki zapiekane podane na spaghetti

Mój ostatni przepis na spaghetti. Z klopsikami smakuje wybornie. 

Składniki:

35 dag mielonego mięsa wieprzowego
2 zÄ…bki czosnku
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
cytryna
1 jajko
150 ml białego wina wytrawnego
makaron spaghetti
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki, sokiem i miąższem z cytryny, dwoma łyżkami wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Formować małe kuleczki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Spaghetti wyłożyć na półmisek, obłożyć klopsikami, skropić powstałym sosem i podawać na ciepło.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz