Buraczana babka wielkanocna

Pyszne ciasto na świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty, a babka udaje się zawsze.

Składniki:

Buraczki ćwikÅ‚owe  starte 2 szklanki
MÄ…ka pszenna 2 szklanki
Cukier trzcinowy 1 ½ szklanki
Jajka 4 szt.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
musli ½ szklanki
Cukier puder do posypki
Wiórki kokosowe do formy
TÅ‚uszcz do formy

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, buraczki i dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i wymieszać delikatnie łyżką. Dodać musli i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki z kominem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz