Ten przepis warto wypróbować, racuszki są pulchne i super nadają się na śniadanie dla naszych pociech z dodatkiem konfitury.
Składniki:
1 ½ szklanki mąki
½ szklanki mąki gryczanej
3 białka jaja
1 szklanka śmietany 30%
½ szklanki mleka
1 ½ łyżki masła
1 ½ dag drożdży
½ łyżki cukru
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, lekko posolić, wsypać cukier, mąkę gryczaną i odstawić do podrośnięcia. Następnie połączyć z resztą składników i roztopionym masłem. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, lekko wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu rumiane racuszki. Podawać dowolnie według smaku: posypane cukrem pudrem, konfiturą lub bitą śmietaną z sezonowymi owocami.
Akurat mam nadprogramowe białka w lodówce...
OdpowiedzUsuńA na placuszki ZAWSZE znajdzie się chętny!
:)
1,5 dag drożdży? Nie za mało?
OdpowiedzUsuń