Smaczne bułeczki na śniadanie w środę popielcową. Przepis dała mi moja ciocia z Bieszczad.
Składniki:
20 dag mąki pszennej
2 jajka
2 dag drożdży
2 łyżki śmietany
3 łyżki mleka
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
sól do smaku
cukier do smaku
tłuszcz do formy
mąka do formy
mak do posypki
Składniki na nadzienie:
50 dag kapusty kiszonej
1 biała cebula
2 łyżki oleju
3 ugotowane jajka
Sól i pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie nadzienia:
Kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego do smaku. Następnie dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, wymieszać z kapustą i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu stale mieszając. Jajka obrać, drobno posiekać wymieszać z kapustą i doprawić w razie potrzeby.
Wykonanie ciasta:
Drożdże utrzeć z ciepłym mlekiem, odrobiną cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałą mąką, masłem, jajkami, śmietaną i solą do smaku. Wyrobić dokładnie ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, formować wałki, dzielić na porcje i spłaszczając na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać i formować pierożki. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Raz jeszcze odstawić do podrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut na złoty kolor. Podawać z czystym barszczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz