Wspaniałe wiejskie jadło na obiad.
Składniki:
Ziemniaki ½ kg
Jajko 1 szt.
Mąka pszenna 4 łyżki
Mąka ziemniaczana 1 łyżka
Kapusta kiszona ½ kg
Boczek wędzony 25 dag
Grzyby suszone ½ szklanki
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli będzie potrzeba to dolać odrobinę wody. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odlać nadmiar soku, wsypać obie mąki, wbić jajko, przyprawić do smaku i wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, posolić i kłaść łyżką kluski i gotować około 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, wymieszać z przygotowaną kapustą i podawać na ciepło.
Ma pani bardzo fajnego bloga, właśnie po nim buszuję i napotkałam wiele smacznych, domowych dań do wypróbowania (jak to na przykład) :-)
OdpowiedzUsuń