Ciasto marchewkowo buraczane

Pyszności na świątecznym stole. Przepis dostałam o koleżanki z pracy, robiłam go wczoraj jest super.

Składniki:

MÄ…ka pszenna 2 szklanki
Jajka 3 szt.
Cukier trzcinowy 1 szklanka
Olej 1 szklanka
Buraczki ćwikłowe starte 1 szklanka
Marchewka starta 1 szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika 1 łyżka
TÅ‚uszcz do formy
Wiórki kokosowe do formy
Cukier puder do posypki

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać olej i dodać szczyptę soli. Następnie ucierać dalej i stopniowo dodawać marchewkę, buraczki, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać z przyprawą do piernika i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do podłużnej foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby dopiec. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz