Marchewka duszona w pieczarkach

WspaniaÅ‚y dodatek do drugiego dania. 

Składniki:

75 dag marchewki
25 dag świeżych pieczarek
1 biała cebula
5 dag żółtego sera
½ szklanki Å›mietany 18 %
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

Marchewkę obrać, pokroić na plasterki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do smaku. Następnie cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki, oprószyć pieprzem i smażyć przez 10 minut. Dodać odcedzoną marchewkę, wymieszać i zalać śmietaną wymieszaną z mąką i startym serem. Chwilę podgrzać lecz nie zagotować. Gotową potrawę posypać koperkiem i podawać na ciepło do obiadu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz