Szynka w musztardowej skorupie

Wyborna i smaczna w chrupiącej skorupce szynka na świąteczny obiad.



Składniki:

Szynka wieprzowa 1 kg
musztarda francuska 1 słoiczek
Jajko 1 szt.
Czosnek 2 zÄ…bki
BuÅ‚ka tarta ½ szklanki
Bulion drobiowy ½ szklanki
Sól i pieprz do smaku
Olej do formy

Wykonanie:

Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, przełożyć na naczynia żaroodpornego i polać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, polewając w międzyczasie powstałym sosem. Jajko rozbełtać z bułką tartą i musztardą, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczoną i przestudzoną szynkę, posmarować musztardową masą, włożyć ponownie do formy i piec jeszcze przez 15 minut w temperaturze 200 stopni do rumianej skórki.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz