Dorsz pieczony z karmelizowaną marchewką

Delikatna i smaczna ryba na niedzielny obiad. Właśnie była dziś u mnie na na stole, udała się w 100%. 

Składniki:

Filet z dorsza ½ kg
Miód prawdziwy 3 łyżki
Olej 3 łyżki
Masło 3 łyżki
Wino białe wytrawne 3 łyżki
Marchewka 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Tymianek do smaku
Cytryna 1 szt.
Masło do formy

Wykonanie:

Marchewkę obrać i skrobaczką pokroić na tasiemki. Miód wymieszać z olejem, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, następnie wymieszać z marchewką. Filety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać z obu stron solą i pieprzem i odłożyć na chwilę. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć rybę, skropić winem i roztopionym masłem. Obłożyć przygotowaną marchewką. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny według uznania.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz