Deser truskawkowy z bitą śmietaną

Coś dobrego i słodkiego dla naszych kubków smakowych.

Składniki:

Galaretka truskawkowa 2 szt.
Śmietanka kremówka 30 % 500 ml
Truskawki świeże
Świeża mięta
Czekolada deserowa gorzka

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w ½ litra wrzącej wody, dokładnie wymieszać, rozlać do ozdobnych szklanek, ustawić pod kątem i odstawić do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i przestudzić. W międzyczasie ubić śmietankę, 2/3 szklanki śmietanki odłożyć do dekoracji a resztę wymieszać z przestudzoną galaretką. Gdy galaretka w salaterkach dobrze stężała, przełożyć ubitą śmietanę z galaretką na wierzch i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem nałożyć odłożoną śmietankę, posypać startą czekoladą, ozdobić truskawkami i ziołami. SMACZNEGO!

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz