Jabłkowy duet

Niesamowite ciasto z przepisu mojej cioci z Bieszczad. Ciasto rozpływa się w ustach i powinno się znaleźć na Waszych świątecznych stołach.

Składniki na ciasto:

Mąka tortowa 60 dag
Margaryna 1 szt.
Cukier puder 1 szklanka
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki pełne
Cukier waniliowy 1 szt.
Jajko 1 szt.
Żółtka jajka 3 szt.
Kwaśna śmietana 4 łyżki
ocet 1 łyżka
Smalec 1 łyżka

Składniki na masę jabłkową:

Jabłka 2 kg
Galaretka cytrynowa 3 szt.

Składniki na polewę orzechową:

Orzechy włoskie posiekane 20 dag
Cukier 15 dag
Mleko 3 łyżki
Miód 3 łyżki
Masło 15 dag

Wykonanie masy jabłkowej:

Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki.

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe  placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Wykonanie polewy orzechowej:

Wszystkie składniki na polewę zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Polewę rozprowadzić na placku, odstawić na dobę w chłodne miejsce bo po tym czasie będzie miękkie. SMACZNEGO.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz