Danie to dostałam o koleżanki z Baligrodu, jest kaloryczne i dające siłę dla drwali z Bieszczad.
Składniki:
Szynka wieprzowa 60 dag
Ziemniaki ½ kg
Marchewka 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler ½ szt.
Cebula biała 1 szt.
Listek laurowy 2 szt.
Pieprz ziarnisty 5 szt.
Sól do smaku
Kminek mielony do smaku
2 łyżki startego chrzanu
Natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać posoloną wodą, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyłożyć na półmisek, posypać startym chrzanem, zalać bulionem z gotowania, posypać natką pietruszki i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz