Jest aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca, daje dużo energii dla ciężko pracujących.
Składniki:
kapusta kiszona 1 kg
boczek wÄ™dzony ½ kg
żeberka wÄ™dzone ½ kg
groch Å‚uskany 25 dag
słonina wędzona 10 dag
cebula biała 2 szt.
kminek 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
sól do smaku
Wykonanie:
Groch zalać 1 litrem wrzącej wody i rozgotować. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wodą , włożyć żeberka, posolić do smaku i gotować. Słoninę drobno pokroić, stopić, przysmażyć na niej posiekaną cebulę z mąką i kminkiem. Połączyć z kapustą i gotować do miękkości a w międzyczasie ugotować oddzielnie boczek i dodać w kawałkach do kapusty. Kapustę połączyć z ugotowanym grochem, dokładnie wymieszać i podawać z pieczywem.
jak najbardziej mi sie podoba
OdpowiedzUsuń