Kapusta po Bieszczadzku

Jest aromatyczna, rozgrzewajÄ…ca, sycÄ…ca, daje dużo energii dla ciężko pracujÄ…cych. 

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
boczek wÄ™dzony ½ kg
żeberka wÄ™dzone ½ kg
groch Å‚uskany 25 dag
słonina wędzona 10 dag
cebula biała 2 szt.
kminek 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki
sól do smaku

Wykonanie:

Groch zalać 1 litrem wrzącej wody i rozgotować. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, zalać wodą , włożyć żeberka, posolić do smaku i gotować. Słoninę drobno pokroić, stopić, przysmażyć na niej posiekaną cebulę z mąką i kminkiem. Połączyć z kapustą i gotować do miękkości a w międzyczasie ugotować oddzielnie boczek i dodać w kawałkach do kapusty. Kapustę połączyć z ugotowanym grochem, dokładnie wymieszać i podawać z pieczywem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: