Co to jest BBQ?

BBQ to wyrażenie, które jest często używane przez amatorów grillowania. To słowo ma swoją długą historię i zdarza się, że nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, iż jest ono używane przez nas w nieodpowiedni sposób. Jeśli chodzi o BBQ, istotne są metody grillowania. Należy przy tym pamiętać o odpowiedniej klasy sprzęcie grillowym.



Pochodzenie słowa BBQ

BBQ to skrót od terminu „barbecue” wywodzącego się z kolei od hiszpańskiego słowa „barbacoa” oznaczającego metodę przygotowania mięsa polegającą na powolnym rozgrzewaniu go w dymie. Przyrządzanie mięsa w ten sposób było rozpowszechnione na Karaibach i w Brazylii. BBQ to słowo, które zdobyło dużą popularność wśród kierowców w Stanach Zjednoczonych. Dania barbecue zawojowały ten rynek, a szybko także inne rynki posiłków na wynos, np. w Europie.

BBQ a grill

Wyrażenie BBQ jest używane często jako synonim  grillowania. Tymczasem między grillowaniem a BBQ występują zasadnicze różnice. Gdy grillujemy produkty mięsne w klasyczny sposób, układamy je bezpośrednio nad rozżarzonym węglem. W przypadku BBQ obróbka termiczna mięsa odbywa się natomiast w mocno aromatycznym dymie. Chodzi o równomierne, powolne opiekanie w niezbyt wysokiej temperaturze. Dzięki takiemu postępowaniu danie nasyca się charakterystycznym dymnym aromatem – stąd przez niektórych metoda ta określana jest jako Low & Slow. BBQ zajmuje więcej czasu niż klasyczny grill. Jest ono zatem przeznaczone dla osób cierpliwych, które są hobbystami grilla i chcą stworzyć na nim danie, które będzie wyróżniało się smakiem. 

Jak przygotować się do BBQ?

Jeśli marzymy o doskonałym barbecue, powinniśmy wyposażyć się w najwyższej jakości sprzęt i akcesoria. Takie w swojej ofercie ma renomowana amerykańska marka Weber.

Pyszne mięso przygotowane metodą BBQ uzyskamy, korzystając m.in. z wędzarek Smokey Mountain Cooker od Webera. Dzięki nim uzyskamy dania, które będą delikatne w smaku, przygotowane poprzez pieczenie w niskiej temperaturze. Warto wiedzieć o tym, że w produkcji grilli Smokey Mountain Cooker wykorzystane zostały najwyższej jakości materiały. Ich ruszty do  pieczenia wykonane są ze stali platerowanej, ruszt na węgiel z grubej stali odpornej na wysokie temperatury, a misa, pokrywa, część środkowa i pojemnik na wodę pokryte są emalią porcelanową. Dzięki temu wędzarka cechuje się doskonałą wytrzymałością na uszkodzenia, nawet przy jej częstej, wielogodzinnej eksploatacji.

Wędzarka Smokey Mountain Cooker zasilana jest za pomocą węgla drzewnego, a w jej zestawie znajdziemy miarkę do brykietów. Dodając do tego wbudowany w pokrywie termometr oraz 4 odporne na rdzę przepustnice metalowe, zyskujemy sprzęt, który sprawdzi się w każdej sytuacji, bez względu na to, z jakiego mięsa będziemy korzystać, przygotowując BBQ.

Jeśli chodzi o barbecue, bardzo ważne są także odpowiedniej klasy akcesoria. Pomagają one w podaniu posiłku naszym gościom. Kluczową rolę odgrywają w tym przypadku noże. Pozwalają one na dokonanie precyzyjnych cięć przy podawaniu delikatnego mięsa poddanego wielogodzinnej obróbce. To dlatego doskonałym wyborem będzie nóż szefa kuchni Deluxe od Webera. Ten produkt ze stali nierdzewnej wyróżnia się nie tylko wysoką precyzją dzięki odpowiedniemu poziomowi ostrości, ale również ergonomicznym uchwytem. Prostokątne talerze serwisowe od Webera wykonane z twardej porcelany będą z kolei doskonałym rozwiązaniem, gdy chcemy zapewnić gościom naszego barbecue wygodę. Takie talerze cechują się wysoką zdolnością do zatrzymywania ciepła, a także odpornością na zarysowania.

Korzystając z odpowiedniej klasy grilli i akcesoriów do  grillowania, możemy liczyć na perfekcyjne barbecue w gronie bliskich i znajomych. Warto w tej kwestii stawiać na sprawdzonych producentów, takich jak Weber, którego wyroby już od wielu lat cieszą się dużą popularnością ze względu na doskonałą jakość.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz