Stonoga- dżdżownica- ciasto przekładane

Stonoga- nazywana również przez niektórych dżdżownicą to ciasto, które co roku robię na urodziny młodszej siostry. Długi przekładaniec wygląda i smakuje słodko! Idealny na dziecięce przyjęcia.



Składniki:
4 jaja
25 dag cukru
25 dag mąki tortowej
8 łyżek ciepłej
10 łyżek oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Kilka kropli aromatu waniliowego

KREM:
3 żółtka
1 całe jajo
½ szklanki cukru
1 i ½ szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Cukier wanilinowy
Kostka masła

WYKONANIE:

KREM:
Jajo i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodawać mąkę (jednocześnie mieszając). Zagotować mleko, dodać jaja z cukrem i mąką- mieszać na gorącym ogniu aż masa zgęstnieje. W międzyczasie rozetrzeć masło, które połączyć z gorącą masą.


CIASTO:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia, wodę. W drugim pojemniku ubić pianę z białek i dodać do ciasta, które ostatecznie podzielić na dwie porcje. Do jednej części dodać kakao, do drugiej aromat. Ciasto przełożyć do wąskich foremek i piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu pokroić je w dwu-centymetrowe kromki i przekładać na przemian (raz ciemne, raz jasne) kremem.

Ciasto można ozdobić cukiereczkami

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz