Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi

Idealny przepis na smaczne placki na obiad.

Składniki:

Ziemniaki 5 szt.
Grzyby leśne 3 szt.
Cebula biała 1 szt.
Papryka czerwona 1/3 szt.
Sól i pieprz do smaku
Tłuszcz do smażenia
Bułka tarta 1 łyżka
Mąka pszenna 1 łyżka 
Jajko 1 szt.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę, paprykę, grzyby pokroić w  drobną kostkę i obsmażyć na tłuszczu. Następnie ostudzić, dodać do masy ziemniaczanej, przyprawić do smaku, wbić jajko, wsypać mąkę i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz