Kalafiorowa Moussaka MUSAKA-

Świetny pomysł na zapiekankę mięsną. W tradycyjnym przepisie na grecką musakę stosuje się bakłażan., który ja dziś zastąpiłam tegorocznym kalafiorem!


Składniki:

30 dag mięsa wieprzowego mielonego,
30 dag mięsa wołowego mielonego,
1 duży kalafior,
2 jajka,
4 łyżki mąki,
300 ml mleka,
100 ml śmietany,
2  białe cebule,
2 łyżki smalcu,
tłuszcz do formy,
sól do smaku,
świeże zioła,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Z mleka, jajka, maki, szczypty soli przygotować ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptą soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i  zanurzać w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pączki. Mięso mielone razem połączyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojoną cebulą. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, mięso układać na przemian z kalafiorem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i solą do smaku, po czym zalać potrawę. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec złociście przez około 20 minut. Potrawę możemy podawać np. ze świeżą bazylia.

Tradycyjna Kuchnia

Related Posts:

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za kalafiorem ale ten przepis wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń