Kalafiorowa Moussaka MUSAKA-

Świetny pomysł na zapiekankę mięsną. W tradycyjnym przepisie na grecką musakę stosuje się bakłażan., który ja dziś zastąpiłam tegorocznym kalafiorem!


Składniki:

30 dag mięsa wieprzowego mielonego,
30 dag mięsa wołowego mielonego,
1 duży kalafior,
2 jajka,
4 łyżki mąki,
300 ml mleka,
100 ml śmietany,
2  biaÅ‚e cebule,
2 łyżki smalcu,
tłuszcz do formy,
sól do smaku,
świeże zioła,
olej do smażenia.

Wykonanie:

Z mleka, jajka, maki, szczypty soli przygotować ciasto. Kalafior ugotować( lecz nie rozgotować) również ze szczyptÄ… soli i odcedzić. Kalafior podzielić na różyczki i  zanurzać w przygotowanym cieÅ›cie, smażyć na rozgrzanym oleju tak jak pÄ…czki. MiÄ™so mielone razem poÅ‚Ä…czyć, lekko posolić i poddusić na smalcu z drobno pokrojonÄ… cebulÄ…. Å»aroodporne naczynie wysmarować tÅ‚uszczem, miÄ™so ukÅ‚adać na przemian z kalafiorem. ÅšmietanÄ™ wymieszać z jajkiem i solÄ… do smaku, po czym zalać potrawÄ™. WÅ‚ożyć do nagrzanego piekarnika, zapiec zÅ‚ociÅ›cie przez okoÅ‚o 20 minut. PotrawÄ™ możemy podawać np. ze Å›wieżą bazylia.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za kalafiorem ale ten przepis wyglÄ…da smakowicie.

    OdpowiedzUsuń