Nie wiesz co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? U mnie sprawdziły się klopsiki, które szczególnie smakują dzieciakom, z dodatkiem sosiku pomidorowego.
Składniki:
mięso z rosołu (np. podudzie+ skrzydełko)½ bułki
1 jajko
Mleko
Sól, pieprz
Łyżeczka koperku
Pół łyżeczki kaszy manny
łyżeczka bułki tartej
Masło klarowane
Mąka do obtoczenia
3 łyżki passaty pomidorowej
½ szklanki rosołu
Wykonanie:
Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i zmielić. Bułkę namoczyć w mleku, dodać odciśniętą do mięsa. Dodać pozostałe składniki tj. jajko, pokrojony koperek, kaszę i bułkę oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie i formować kuleczki mięsne (gdyby masa była zbyt rzadka to dodać jeszcze odrobinę bułki tartej). Obtoczyć w mące.
Smażyć na rumiano z każdej strony na maśle klarowanym. Zalać rosołem, dodać passatę pomidorową (z kartoniku). Gotować około 10 minut na małym ogniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki to dodać jeszcze odrobinę mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz