Sernik z mleka z porzeczkami

Kolejny serniczek bez sera. Tym razem z głównym udziełem mleka.





Składniki:

2 l mleka
8 żółtek
25 dag cukru pudru
2 szklanki kwaśnej śmietany
2 kostki masła
2 galaretki owocowe
4 łyżeczki kakao
Aromat cytrynowy lub pomarańczowy
Czekolada (dobrej jakości)
Bakalie (nie koniecznie)
porzeczki

Składniki na biszkopt:

8 białek
4 łyżki mąki
½ szklanki cukru
Cukier waniliowych
Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy

Wykonanie:

Mąkę zmieszać z cukrami i wymieszać ze sztywno ubitą pianą. Produkty lekko wymieszać i włożyć do formy natłuszczonej i wyspanej wiórkami. Piec w temperaturze 170°C około 30 minut.

Wykonanie sernika:

Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka ze śmietaną. Gotować, stale mieszając do utworzenia się sera. Zestawić serek na chwilę z ognia, następnie wylać na sitko i pozostawić na 2 godziny. Masła utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo serek ucierając na gładką masę. Rozdzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao z bardzo drobno posiekaną czekoladą, a do drugiej aromat.



Wyłożyć dwiema warstwami na wcześniej upieczony białkowy biszkopt,



ułożyć dowolne owoce sezonowe, zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce.


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: