
Składniki:
2 l mleka
8 żółtek
25 dag cukru pudru
2 szklanki kwaśnej śmietany
2 kostki masła
2 galaretki owocowe
4 łyżeczki kakao
Aromat cytrynowy lub pomarańczowy
Czekolada (dobrej jakości)
Bakalie (nie koniecznie)
porzeczki
Składniki na biszkopt:
8 białek
4 łyżki mąki
½ szklanki cukru
Cukier waniliowych
Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z cukrami i wymieszać ze sztywno ubitą pianą. Produkty lekko wymieszać i włożyć do formy natłuszczonej i wyspanej wiórkami. Piec w temperaturze 170°C około 30 minut.
Wykonanie sernika:
Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka ze śmietaną. Gotować, stale mieszając do utworzenia się sera. Zestawić serek na chwilę z ognia, następnie wylać na sitko i pozostawić na 2 godziny. Masła utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo serek ucierając na gładką masę. Rozdzielić masę na dwie części, do jednej dodać kakao z bardzo drobno posiekaną czekoladą, a do drugiej aromat.

Wyłożyć dwiema warstwami na wcześniej upieczony białkowy biszkopt,

ułożyć dowolne owoce sezonowe, zalać tężejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce.

Sernik z mleka? Ciekawe. Bomba kaloryczna, ale wygląda bosko
OdpowiedzUsuń