Żel z porzeczek do słoików na zimę

Uwielbiam sezon porzeczkowy, szczególnie w upalne dni gdyż ich kwaskowaty smak zapewnia nam lekkie orzeźwienie. Idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju deserami. Warto zatem sporządzić zapasy, aby cieszyć się ich smakiem cały rok. 




Składniki:

Czerwona porzeczka – 1 kg
Cukier- 1 szklanka
Kisiel czerwony- 1 torebka
1i 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Porzeczkę zalewy wodą dodajemy cukier i zagotowujemy .Następnie dodajemy kisiel rozpuszczony w odrobinie zimnej wody i całość jeszcze raz zagotowujemy , energicznie mieszając. Nakładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Deserem Tym polewamy naleśniki, gofry lub ryż.



  Kwaśnie, no właśnie

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz