
Składniki:
0,5 kg mąki
125 gram cukru
125 gram margaryny
350 ml mleka
25 gram świeżych drożdży
180 gram dyni
Aromat migdałowy
Płatki migdałowe
Wykonanie:
Drożdże rozdrobnić w szklance ciepłego mleka połączonego z 1 łyżeczką cukru i 3 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. W miedzy czasie dynię umyć, odkroić odpowiedni kawałek, oczyścić z nasion i obrać. Pokroić na drobne kawałki i rozgotować w mleku na gładką masę. Następnie mąkę przesiać przez sito, dodać wyrośnięte drożdże, aromat, cukier, roztopioną margarynę i rozgotowaną dynię. Wszystko dokładnie wyrobić i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 190 stopni.

Polecam moje inne przepisy z dynią:
Dynia marynowana
Słodzik dyniowy z alkoholem do kawy
Deser z dyni z jeżynami i malinami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz