Żeberka na piwie

Często w swojej kuchni używam piwa do podkreślenia smaku potraw. Jeżeli dania są słone i tłuste to wymagają mocno goryczkowego trunku- piwo w takim przypadku jest idealne! Zawarty w piwie alkohol zwiększa soczystość mięsa!




1 kg Żebrek
1 cebula
Pol szklanki piwa karmelowego
Łyżka mielonej papryki
Plaska łyżeczka kminku
Sol, pieprz
Tłuszcz do smażenia
Wykonanie

Żeberka opłucz, pokrój na porcje, natrzyj słodka papryką, kminkiem, sola i pieprzem i odstaw na noc do lodówki. Na patelni rozgrzej tłuszcz, ułóż żeberka, dodaj pokrojoną cebulę i smaż na rumiano ze wszystkich stron. Pod koniec zalej piwem i duś około godziny na wolnym ogniu.

Tydzień z piwem w tle

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Ojjj zjadłabym teraz takie żeberka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak apetycznie, że od razu głodna się robię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio robiłam w winie, więc i na piwo przyszedł czas :)

      Usuń