Pizzerinki- mini pizza z zawijanego ciasta drożdżowego

Tak jak w tytule- świetny sposób na szybki obiad. Zawijamy, faszerujemy środek wedle uznania, kroimy i gotowe- małe pizzerinki z dowolnym środkiem.



Składniki:

3 szklanki mąki
1 ½ łyżki drożdży
1 szklanka mleka
½ łyżeczki soli
Odrobina cukru
1 jajo do smarowania ciasta
Olej do formy
ketchup
Przyprawa do pizzy

Wykonanie:

W lekko ciepłym mleku rozpuścić drożdże z odrobiną cukru i soli, wsypać mąkę, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć ciasto na stolicę, obficie posypaną mąką, rozwałkować, posmarować ketchupem i nałożyć farsz. Ciasto zwinąć jak roladę, posmarować jajem, kroić na kromki i wyłożyć na blachę dobrze wysmarowaną olejem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor.



Składniki na farsz:

 Warzywa w dowolnej ilości- pieczarki, cebula, świeża papryka, kukurydza, wiejska kiełbasa, żółty ser. Wszystkie warzywa usmażyć na oleju z cebulą i przyprawić.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz