Dynia z żurawiną do słoików na zimę NA SŁODKO

Dynia może służyć również jako deser:) W połączeniu ze smaczną żurawinką idealnie nadaje się jako dodatek do deserów. W takim wykonaniu świetnie sprawdza się także z serkiem wędzonym, wędlinami i mięsem. Polecam!



Składniki:

1 kg dyni
½ kg żurawin
Cukier do smaku

Wykonanie:
Z dyni wykrawać okrągłe kuleczki lub pokroić w kostkę, obgotować 2 minuty i odcedzić.



Żurawinę umyć, zalać 1 szklanką wody, rozgotować i zmiksować.



Powstały przecier posłodzić do smaku i rozlać do słoików do 1/3 wysokości. Do przecieru powrzucać kuleczki dyni, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut. Jest to wspaniały deser na zimę do mięs i wędlin.



Zapasy na zimę - I edycja 2013

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz