Moje ostatnie podrygi w gromadzeniu zapasów zimowych :) Tym razem połączenie czerwonej kapusty z pysznymi jagódkami. Idealna surówka do obiadu. W tym roku mój eksperyment, robiłam ją po raz pierwszy. Polecam!
Składniki:
1 kg kapusty czerwonej
10 dag borówek lub żurawin
1,5 dag soli
Kminek lub koper
Wykonanie:
Kapustę oczyścić poszatkować i wymieszać w misce z solą. Wkładać do wyparzonych słoików przesypując umytymi owocami. Słoiki ustawić na talerzu w ciepłym miejscu i kiedy sok i piana zaczną się wydobywać spod pokrywki słoiki otworzyć kapustę przekłuć ją kilka razy cienkim nożem i powtórnie zamknąć . Kapusta jest najlepsza do spożycia po 10 dniach.
Z borówkami? O, to mnie zaskoczyłaś! I zaintrygowałaś jednocześnie ;-)
OdpowiedzUsuńno :) znalazłam ten przepis w starym zeszycie z przepisami :) Mama dawniej robiła wg tej receptury, więc i ja w tym roku spróbowałam :)
Usuń