Coś słodkiego na nadchodzący weekend...
Składniki:
CIASTO:
3 szklanki mąki
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
1 szklanka oleju
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
MASA:
1 litr soku „Kubuś”
2 budynie śmietankowe
Wykonanie ciasta:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, cukier, miód, olej, proszek do pieczenia i sodę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Piec każde osobno w temp. 180 stopni przez 15 minut.
Wykonanie masy:
Odlać 1,5 szklanki kubusia, natomiast resztę soku zagotować z łyżką cukru.
Budynie rozmieszać w odlanym soku i wlać na gotujący się sok, (ciągle mieszając)
Ciepłą masą przekładać piernik.
W między czasie przygotować galaretkę wg przepisu jak na opakowaniu.
Na wierzch piernika ułożyć dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz