Kolejna dawka witamin- tym razem fasolka szparagowa w wersji "na zimę".
Składniki:
2 kg fasolki szparagowej ( bez włókien)
Sól
Składniki na zalewę:
1 litr wody
2 płaskie łyżki soli
2 płaskie łyżki cukru
Wykonanie:
Fasolkę przebrać, dokładnie umyć , zalać osolonym wrzątkiem i gotować 3 minuty. Następnie odcedzić , przelać zimną wodą i układać ciasno w słoikach. Zalać przygotowaną zalewą i pasteryzować przez dwa dni po 30 minut.
Możemy przyrządzić fasolkę w zalewie kwaśnej: dodajemy wtedy ¾ szklanki octu lub płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego na 1 litr wody, z dodatkiem czosnku i suszonego kopru- pasteryzujemy około 45 minut.
Witam, 2 tygodnie temu zrobiłam fasolkę wg. tego przepisu a dziś zauważyłam, że woda zaczęła robić się mętna. Co to znaczy? To dobrze czy źle?
OdpowiedzUsuńA robiła Pani z octem czy bez?
Usuń