Warzywa solone na zimę

Prosty i szybki przepis na smaczne warzywa solone na zimę.



Składniki:
4 kg marchwi
2 kg pietruszki
2 kg pora
2 kg cebuli
3 kg soli

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć i zetrzeć na tarce. Na dno glinianego naczynia nasypać warstwę soli i układać partiami kolejne warstwy startych warzyw (koniecznie dobrze ubić warzywa, aż krople soku wydostaną się na powierzchnię) Część gotowych warzyw zostawić w małym gliniaku w lodówce, resztę natomiast najlepiej przechowywać w piwnicy w ciemnym miejscu.

Gotowe warzywa można używać przez całą zimą do potraw- zup, sosów, głównych dań. Należy natomiast pamiętać o tym, żeby nie posolić takiego dania (gdyż warzywa zawierają odpowiednie ilości soli)

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. dostałam podobny przepis od mojej babci - nieco bardziej rozbudowany i muszę przyznać że od kiedy spróbowaliśmy z mężem po raz pierwszy - zakochaliśmy się w nich! Najlepsza rzecz jaka może tylko być do gotowania! W ogóle odeszliśmy od bulionów i proszków - przy tych warzywach nic więcej nie trzeba. Czasami lubię sobie je zagotować z wodą i wypić wieczorkiem na rozgrzanie!
    Osobiście używamy soli kamiennej - wydaje mi się że kujawska jest najlepsza w smaku....

    OdpowiedzUsuń