
Składniki:
1 kg cukinii lub kabaczka
1 kg buraczków czerwonych
5 dużych cebul
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 łyżka soli
1 plaska łyżeczka mielonego pieprzu
Wykonanie:
Cukinię umyć obrać i pokroić w cienkie plastry z cebulą i buraczkami. Wszystko razem wymieszać z cukrem, octem i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przekładać do słoików i pasteryzować 20 minut.

Królestwo za takie zapasy. Tylko ciekawa jestem jakaż to wielka spiżarnia musi być na tyle pomysłów ;)
OdpowiedzUsuńPowiem ci, że rok temu przebudowałam garderobę na spiżarnię :) od tego czasu robię zdecydowanie więcej przetworów:) szkoda, tracić takie letnie smaki. W zimie najczęściej przychodzi ochota na warzywny dodatek do obiadu.
Usuńoo na zimę warto takie cudeńko zrobić:)
OdpowiedzUsuń