Bułeczki babuni- drożdżówki z serem

Dziś na szybko przepis na tradycyjne bułeczki babuni z nadzieniem serowym :) Smacznego!



Składniki na ciasto

1 kg mąki
1 szklanka mleka
10 dag drożdży
1 szklanka oleju
6 łyżek cukru
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (2-3 łyżki), po czym dodać mleko. Do osobnej miski wsypać mąkę i resztę sypkich produktów. Następnie wbić 2 jaja i dodać mleko z drożdżami i olej. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Zostawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Po upływie około 30 minut ciasto wyłożyć na stolnicę , wykroić kwadraty i nakładać nadzienie serowe. Składać bułeczki w kopertę.
Piec w temp. 190 przez 15 minut


Nadzienie do bułeczek:

0,5 kg sera białego
3 żółtka
Cukier waniliowy
Aromat pomarańczowy
3 łyżki śmietany
5 łyżek cukru

Wykonanie:

Ser biały najlepiej zmielić, następnie dodać żółtka, cukier wanilinowy, aromat, śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać.

PS. przed pieczeniem należy wysmarować bułeczki białkiem jajek (aby miały ładny rumiany kolor po upieczeniu)

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. mmm.. typowe babcine <3

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W opisie wspomniany został olej, ale nie ma podanej jego ilości w spisie składników. Chętnie bym upiekła te drożdżówki...

    OdpowiedzUsuń
  3. przepraszam że odpisuje dopiero teraz- 1 szklanka oleju
    już poprawiam przepis :)

    OdpowiedzUsuń