Ogórki konserwowe- sprawdzony, przepis babci

Co tu dużo mówić, po prostu szybki przepis na smaczne ogórki konserwowe. Myślę, że każda z Was posiada przetwory z ogórków w swoich zimowych zapasach :)



Składniki:

 2 kg małych ogórków gruntowych
2 l wody
1 szklanka octu
1 marchewka
3 łyżki soli
4 łyżki cukru
Ziele angielskie
Pieprz ziarnisty
Liść laurowy
Gorczyca
Czosnek
Koper

Wykonanie:

Zagotować wodę z octem, cukrem, pieprzem, zielem i listkiem laurowym. Do wyparzonym słoików wrzucić gorczycę, koper, czosnek i pokrojoną marchewkę. Włożyć ogórki, napełnić zalewą i pasteryzować 15 minut.

  Zapasy na zimę - I edycja 2013

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz