Biszkopt z mąki kukurydzianej z morelami

Kolejne ciasto z mąki kukurydzanej. Tym razem ze słodkimi, sezonowymi morelami i galaretką.




Składniki:
4 jaja
½ szklanki cukru
4 łyżki mąki kukurydzianej
Cukier waniliowy
Tłuszcz i kaszka kukurydziana do formy
Morele
Galaretka morelowa
2 łyżki dżemu morelowego

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrami, a białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z żółtkami. Mąkę wymieszać lekko z masą jajeczną i wlać do formy. Piec 35 minut w temperaturze 170 stopni, po upieczeniu biszkopt lekko opadnie. Po ostudzeniu posmarować biszkopcik dżemem, wyłożyć dojrzałymi morelami i zalać tężejącą galaretką. Owoce mogą być różne, w zależności od sezonu z odpowiednią galaretkę do owoców.

Trele Morele

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz