
Składniki:
2 kg pomidorów
½ kg jabłek
½ kg warzyw (marchew, pietruszka i seler)
25 dag cebuli
1 łyżka kminku
5 dag musztardy
1 dag zmielonego pieprzu
2 liście laurowe
4 goździki
200 ml octu
3 łyżki soli
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Pomidory, warzywa, jabłka i cebulę zmielić w maszynce, dodać przyprawy, przełożyć do garnka i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito, ponownie wlać do garnka, zagrzać i gorący przecier wlewać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić mocno, odwrócić do góry dnem, miąższ również zagotować, włożyć do słoika i wykorzystać np. do lecza z cukinii.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz