Koper z solą do słoików na zimę

Wszystkie zupy ogromnie zyskują na smaku, gdy po ugotowaniu doda się odrobinę świeżego, zielonego kopru. Problem pojawia się w zimie, kiedy trudno o świeże warzywa. W takim przypadku polecam koper z solą.



Składniki:

Koper
Sól

Proporcje: na 1 kg kopru min. 10-15 dag soli

Młody koper (same listki) wymyć, rozłożyć i odsączyć z wody, następnie pokroić drobno nożem. Układać warstwowo (raz koper, raz sól) w wyparzonych słoi.

Gotowe słoiki przechowywać standardowo w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Ja koperek mrożę i jest zawsze świeży:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mrożę również :) ale taki zamrożony już nie smakuje tak samo, a jednak sól świetnie wyciąga zapach i smak:)

      Usuń
  2. Mmmm, zupa koperkowa w zimie. Marzenia się spełniają :)

    OdpowiedzUsuń