Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy i miałam mały problem z ich przygotowaniem. Dlatego dziś publikuje ten przepis w wykonaniu krok po kroku:)
Składniki:
ciasto:
50 dag mąki
szklanka śmietany 12%
1 kostka margaryny
krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 kostka masła
mleko (wg opisu na opakowaniu budyniu)
Polewa czekoladowa:
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru
5 łyżek śmietany 12%
1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody)
1 łyżka kakao
Pozostałe:
łyżka maku
białko jajka
odrobina oleju
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, posiekać i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godziny.
2. Wyjąć schłodzone ciasto, podzielić na dwie części.
3. Rozwałkować pierwszą część na około 1cm. Wycinać metalową foremką do babeczek krążki,
a następnie wyciąć w każdym krążku malutką dziurkę.
Ze skrawkowego ciasta formować w dłoniach małe wałeczki (o średnicy nie większej niż wycięta dziurka w krążkach). Maczać końcówkę "trzonków" w białku i maku.
4. Rozwałkować drugą część na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką i nakładać na zewnętrzną część foremek (wysmarowanej olejem). Ciasto naciągnąć na całą powierzchnię (stąd grubość ciasta musi być odrobinę większa, aby pokryła całą powierzchnię foremki)
Podobnie jak z wcześniejszą częścią ciasta, formujemy trzonki, następnie maczamy w białku i maku.
5. Gotowe części grzybków pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut, w temp. 180-200stC.
6. W między czasie przygotowujemy krem i polewę.
7. Krem: budyń gotujemy na mleku, studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając cukier i budyń.
8. Polewa: Masło topimy, dodajemy kakao, żelatynę (rozpuszczoną w wodzie), cukier i śmietanę. Mieszamy na jednolitą konsystencję.
9. Wystudzone kapelusze maczamy w czekoladzie,
następnie nakładamy do wnętrza przygotowany wcześniej krem. Przykrywamy je krążkami i wciskamy w dziurkę trzonek.
10. Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.
Niesamowicie wyglądają, podziwiam.
OdpowiedzUsuńŚwietne, aż mi słów zabrakło:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń