
Składniki:
1 kg kalarepy
3 dag soli
2 dag cukru
½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Kalarepę oczyścić i pokroić w słupki . Obgotować 10 min następnie odcedzić i ułożyć w słojach. Zalać gorącą wodą z dodatkiem soli, cukru i kwasku. Pasteryzować na bardzo wolnym ogniu około godziny. Następnego dnia powtórzyć pasteryzowanie przez około pół godziny. Odstawić w chłodne ciemne miejsce.
Zobacz także:
Kalarepa nadziewana mięsem
Kalarepa z pieczarkami
Ależ się zima szykuje smaczna w Twojej kuchni! Nie mogę wyjść z podziwu.
OdpowiedzUsuńa na tym nie koniec moich zimowych zapasów :) w tym roku stawiam na wyszukiwanie nowych i testowanie sprawdzonych przepisów :) robię dużo mniejsze porcje, ale więcej rodzajów. Rok, w rok robiłam standardowe przetwory- ogórki kiszone i konserwowe, ćwikła, mizeria, jakaś sałatka warzywna, dżem truskawkowy, wiśniowy itp. W tym roku koniecznie muszę wypróbować więcej smaków
UsuńWitam. A na ta sałatkę to ile wody ? Zagotować to wcześniej z solą cukrem i kwaskiem? Czy tylko ma to gorące być?
Usuń