Piernik herbaciany z masą mascarpone cynamonową

Długi weekend, więc więcej czasu:) Tym razem dodatkowo upiekłam zapomniany już w sumie przeze mnie piernik herbaciany. Przełożyłam go smaczną masą mascarpone z dodatkiem cynamonu.





Składniki na ciasto:

4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 łyżki herbaty granulowanej lub liściastej
1 szklanka miodu
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
3 szklanki mąki

Składniki na masę:

50 dag serka mascarpone
40 dag śmietanki 36%
1 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wody


Składniki dodatkowe:

tłuszcz do formy
wiórki do posypania


Wykonanie ciasta:


Zalać herbatę wrzącą wodą (do pełnej szklanki), pozostawić do wystygnięcia. W między czasie ubić jaja z cukrem, dodać olej, herbatę i miód. Ponownie ubić, wymieszać i dodać resztę składników.
Przełożyć ciasto na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami). Piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłużnie na dwie równe części.



Wykonanie masy:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone, cynamon i rozpuszczoną, letnią żelatynę. Przekładać od razu ciasto (aby nie dopuścić do ścięcia żelatyny).

PS. Jak widać na zdjęciu dodatkowo dodałam upieczony wcześniej płat ciasta francuskiego pomiędzy masę. Nie jest to oczywiście konieczne :)

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: