Torcik malinowy z budyniu BEZ PIECZENIA

Dobiega koniec sezonu malinowego. Więc korzystając z dobrodziejstw lata prezentuje dziś pyszny, szybki deser malinowy! Zamiast ciasta francuskiego można wykorzystać kruche, gotowe ciasteczka. Wówczas nie wymaga pieczenia:) Ja tym razem miałam pod ręką gotowe ciasto francuskie więc je wykorzystałam. Z rozkruszonymi ciastkami smakuje równie dobrze :)




Składniki:

1 Torebka budyniu malinowego
6 łyżeczek żelatyny
½ litra mleka
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka świeżych malin
1 płat ciasta francuskiego( lub pokruszone ciastka)
Tłuszcz do formy

Wykonanie;

Ciasto francuskie włożyć do nagrzanego piekarnika, upiec i pokruszyć. Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody, a w miedzy czasie posmarować małą tortownicę tłuszczem i obsypać pokruszonym ciastem francuskim. Budyń ugotować według opisu na opakowaniu, następnie ostudzić, ubić z cukrem pudrem, rozpuszczoną żelatyną i malinami. Gotową masę przełożyć do tortownicy, ozdobić malinami i wstawić do lodówki. Deser można ozdobić bitą śmietaną lub zalać galaretką.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz