Ketchup do słoików na zimę- Osstrrryy, paprykowy !

Jeden z moich najstarszych przepisów. Pikantny sos do kanapek, zapiekanek lub jako dodatek do głównych potraw smakuje wyśmienicie.



Składniki

3 kg papryki
½ kg cukru
½ litra oleju
1 opakowanie mielonej papryczki chilli
1 plaska łyżka soli
60 dag przecieru pomidorowego
2 główki czosnku
4 listki laurowe
1,5 szklanki octu

Wykonanie

Paprykę zmielić w maszynce , dodać cukier, olej, chilli i sól. Gotować przez 15 min, przy czym po 10 minutach gotowania dodać przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek, liście laurowe i ocet. Gorący sos przelać do słoików, dobrze zakręcić i obrócić do góry dnem.
Sos idealnie nadaje się do kanapek, zup, sosów.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz