
Składniki:
15 dag kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
30 dag śliwek
1 łyżka masła
10 dag cukru
Cukier waniliowy
2 łyżki stopionego masła
Tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Mleko zagotować z połową cukru i masłem, połączyć z kaszą, zagotować i rozkleić. Śliwki opłukać, bardzo drobno posiekać lub zmielić i osłodzić resztą cukru wraz z waniliowym. Kaszę wymieszać ze śliwkami, przełożyć od formy, polać stopionym masłem i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Upieczony deser możemy podać z bitą śmietaną i przybrać owocami lub z kwaśną śmietaną. Polecam również zamiast śliwek użyć startych jabłek z cynamonem.
Ale ciekawy pomysł na tartę - zdrowa i smaczna :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam ale nie znam pojęcia - rozkleic kaszę. To znaczy ugotować?
OdpowiedzUsuń