Ratatouille to prostymi słowy mówiąć warzywny gulasz, będący bogactwem witamin, składników mineralnych i wielu przydatnych związków organicznych w letniej, barwnej i dietetycznej postaci.
Składniki:
1 cebula
Po jednej papryce żółtej, zielonej i czerwonej
2 małe cukinie
2 pomidory
1 bakłażan
1 woreczek ryżu
15 dag pieczarek
Sok z cytryny
1 łyżka oleju
2 szklanki bulionu jarzynowego z kostki
2 ząbki czosnku
Świeże posiekane zioła
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa pokroić, a bakłażan skropić sokiem z cytryny. Cebulę udusić w oleju, dodać pokrojone warzywa, ryż, bulion i przyprawy. Gotować pod przykryciem pół godziny na wolnym ogniu. Dodać świeże zioła i podawać jako osobne danie lub ze smażoną wątróbką, polecam również z plackami ziemniaczanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz