Kalarepa nadziewana

Kalarepa jest bardzo cennym warzywem, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Jest bogata w witaminy i sole mineralne. Co najważniejsze jest typowo Polska, łatwo dostępna i niedroga. Uwielbiam potrawy z jej użyciem w roli głównej.


Składniki:

• 3 kalarepy
• 20 dag miÄ™sa mielonego
• Jajko
• pół szklanki buÅ‚ki tartej
• Å‚yżeczka vegety
• 2 zÄ…bki czosnku
• MaÅ‚a cebula
• Sól, pieprz
• 5 dag sera żółtego
• Olej do smażenia


Wykonanie:


Wydrążyć środek kalarepy, zostawiając warstwę ok. 1 cm grubości. Wnętrz pokroić drobno i zasmażyć razem z mięsem przez ok. 10 minut. Wcześniej dodać do mięsa 1 jajko, pieprz, sól, czosnek, bułkę tartą i pokrojoną cebulkę. Przygotowany (usmażony) farsz nakładać do kalarep. Na wierzch dodać starty lub pokrojony w plastry ser. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez ok. 30 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz