Jabłka pod biszkoptem

Kolejne wydanie słynnej szarlotki. W takim wykonaniu wydaje się jakby lżejsza, równie pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.



Składniki:

• 6 jabłek
• 3 jajka
• 9 łyżeczek cukru
• 5 łyżek mąki
• cukier puder
• cynamon
• cukier wanilinowy
• łyżka masła
• łyżka tartej bułki
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Tortownicę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Jabłka obrać, przekroić na połowy i posypać cynamonem. Połówki jabłek ułożyć przekrojem do góry. Ubić sztywną pianę z białek, dodać cukier, wymieszać z żółtkami i mąką. Ciastem oblać jabłka. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni przez ok. 30-40 minut. Podawać z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz