Tort miodowo- orzechowy

Słodki przysmak:) W mojej wersji jako tort urodzinowy. Miód w połączeniu z orzechami smakuje wybornie!


Składniki:

CIASTO:
• ¾ szklanki cukru
• 4 szklanki mąki
• 3 jajka
• Łyżeczka sody
• 2 łyżki śmietany
• 3 łyżki miodu

MASA:
• Kostka masła
• 25 dag orzechów włoskich
• ½ szklanki cukru
• 1/3 szklanki mleka


Wykonanie:

Ciasto: Stopić miód z margaryną, jaja ubić z cukrem. Wymieszać, dodać mąkę i resztę składników. Zagnieść ciasto i podzielić na cztery części. Ciasto wykładać na małą tortownicą i piec każdą część z osobna, przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa: Mleko rozgrzać i dodać cukier i zmielone orzechy. Podgotować przez ok. 5 minut. Wystudzoną masę utrzeć z masłem.

Przekładanie: ¼ masy odłożyć na bok. Resztą przekładać placki. Odłożoną masą ozdobić torcik.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz